bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
 

INTERVIU CU DNA EUGENIA FAIZENBERG, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI “SOLTANESTI”

-În calitatea dvs de directoare a scolii din satul nostru, dar si de profesoara de limba si literatura româna, va rugam sa adresati un salut tuturor celor aflati departe de satul natal?

-Oriunde nu te-ai afla si oricât de departe nu ai fi de bastina, cred ca cuvintele cele mai frumoase care le-ai auzit acasa din gura mamei, a tatalui, a vecinilor, a nasilor nu se uita si nu pot fi uitate niciodata. De exemplu, feciorul meu Anatol e plecat de 10 ani în Siberia rece, comunicam prin telefon si el vorbeste asa cum vorbea acasa. Mai greu îi vine sa comunicam în scris, deoarece nu se învata acolo scrisul nostru. Mi-a spus totusi ca se va întoarce.

-Ce ne puteti spune despre scoala noastra?
-Mare ne-a fost bucuria când o cladire noua si-a deschis usile în îndepartatul 1974, trecând dintr-o scolita, o cadire veche, cu sali înguste si întunecate, am trecut într-o cladire-tip de o frumusete rara. Copiii au primit cu mare satisfactie trecerea în noua cladire. S-au schimbat lucrurile: sali spatioase, luminoase, laboratoare, cantina, sala festiva, sala de sport. Chiar în anul 1975 am avut prima promotie de absolventi, multi dintre ei continuând studiile la institutiile cu profil pedagogic si altele. Pot aminti aici pe Maria Sofroni, Liuba Ghicova, devenita ulterior medic, Nina Ichimovschi s.a. Multi au terminat diferite facultati medici, profesori s.a. E o mândrie a noastra Adrian Ghicov, actualmente specialist principal la limba si literatura româna la Ministerul Educatiei RM, Ion Postu, lector la ULIM, Marin Postu, lector USM, Eduard Tataru, colonel, fratii Zoe si Stefan Tulbure, Radu Botescu s.a. Multi absolventi ai scolii noastre stau la capatâiul bolnavilor si-i aduc la viata, pastreaza ordinea publica, apara drepturile omului, sunt buni gospodari, cresc si educa copii, care de asemenea îsi iubesc plaiul natal.

-Dar despre anul acesta de studii?
-Anul de studii 2004-05 la-m început cu dreptul. Contingentul de copii e de 280 dintre care 2 grupe prescolare (42 copii). În clasele 1-9 învata 240 de copii. Sunt copii sanatosi, frumosi, cu dragoste fata de carte. As putea sa mentionez clase bune, cu o frecventa buna: clasa a 3-a, condusa de învatatoarea Maria Chirica, clasa a 6 B, unde învata copii foarte disciplinati, cu pasiune mare fata de carte, diriginta Natalia Postu, clasa 9 A (19 elevi), niste copii – bucuria vietii mele, e vorba de Cristina Teterea, care a luat locul I la concursul “Tinere condeie” în 2004, Doina Maxim, foarte buna eleva, sincera, prietenoasa, îsi pregateste zilnic temele, Mariana Grecu, Mihaela Postu. Sunt fete foarte ordonate, sunt sprijinul scolii noastre. De asemenea ne putem mândri cu fetele si baietii nostri care îsi fac studiile la liceul “Boris Cazacu” si “Mircea Eliade” din Nisporeni (12 elevi): Lenuta Ignat, Mariana Ciobanu, Iulian Postu s.a. foarte capabili, descurcareti.

-Exista si cazuri când parintii copiilor sunt plecati peste hotare, desigur ca în acest caz elevii necesita o asistenta psihologica mai aparte, menita sa compenseze lipsa parinteasca. Ce masuri ati întreprins în directia aceasta?
-În urma unui sondaj, am depistat ca 88 de copii au cel putin un parinte plecat peste hotare. Nu avem probleme. Acesti copii frecventeaza scoala regulat. Cu suportul primariei absolut toti copii se alimenteaza la cantina scolii. În familiile unde se simte lipsa banului, ne acorda si primaria câte un ajutor. 20 de copii au primit astfel manualele scolare din fondul primariei. Am abonat scoala la diferite ziare si reviste pentru toate vârstele, începând cu “Alunelul”, “Florile dalbe”, “Noi”, “Natura” s.a. Pedagogii conlucreaza cu buneii, cu rudele copiilor a caror parinti sunt plecati peste hotare.

-Ce ne puteti spune despre cadrele didactice din gimnaziu?
-Corpul didactic al gimnaziului e alcatuit din 16 cadre, dintre care 12 au studii superioare. Ducem lipsa de profesori de biologie si limba franceza. În rest, totul e bine. Avem o sala de computere bine amenajat. În incinta scolii s-a deschis recent “Muzeul satului” unde sunt o serie de exponate ce vorbesc despre istoria satului. Istoria este predata de o tânara profesoara, absolventa a noastra, Monica Rusu, care se bucura de succes larg printre elevi, organizeaza copii în diferite expeditii turistice, studiind monumentele republicii noastre, cum ar fi de exemplu Manastirea Capriana sau Muzeul National de Istorie din Chisinau.

-Acum e iarna. Va este frig sau cald în scoala?
-E cald. Cladirea e bine amenajata, dupa parerea mea. Din acest punct de vedere as putea spune ca nu se deosebeste de o scoala din oras. Am început sezonul de încalzire cu 30 tone de carbune. Nu avem probleme la capitolul dat.

-Cum caracterizati viata sportiva?
-Orele de educatie fizica si sport sunt predate de profesorul Ion Ignat. Sala e bine amenajata. Lipsesc o serie de aparate sportive, dar pentru gimnaziu e destul. Fiecare elev îsi gaseste ocupatie. Activeaza 4 cercuri sportive: tenis de masa (fete/baieti), volei (f/b), basket (f/b), fotbal (b). Elevii participa la diferite competitii si chiar câstiga diplome.

-Mai sunt si alte cercuri extra-curiculare?
-Mai sunt. De exemplu, “Russkoe slovo”, unde studiaza cu placere limba rusa sub bagehta dnei Natalia Postu. Alt cerc, de istorie, “Mostenitorii”, condus de dna Monica Rusu.

-Daca s-ar oferi cineva din strainatate sa doneze bani pentru scoala din satul natal, ce ati face cu ei?
-Am înzestra cabinetele, care sunt cum sunt, cu materiale didactice. Ducem lipsa de astfel de materiale în cabinetul de fizica, cel de chimie, de biologie. Lipsesc o serie de instrumente necesare, pe care copii nici macar nu îsi pot imagina. Un microscop cu care sa lucreze – nu-i, toate s-au învechit, chiar daca e vorba de acelasi schelet uman care costa 300-400 USD.

-Adresati un mesaj pentru toti fostii elevi ai gimnaziului “Soltanesti”.
-Sa nu uite ca aripioarele le-au luat de aici, sa vina acasa cu placere, sa ne bucure pe noi pe toti si sa-si aminteasca de primii pasi care i-au dus spre scoala, de unde au luat ceea ce le-a trebuit pentru viata.

<<lista int | <<home

 
istorie personalitati poze guestbook contacte Postu Marin Online FLACO home